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To: Superintendents, Business Managers, Administrators, ELL Coordinators 

 

From: Yousef Awwad, Director of School Finance 

 

Date: April 20, 2009 

 

Subject: ELL Student Count for Group B Funding 

 

 

 In a recent internal review of our process, it was discovered that ELL Student count for Group 

B funding has not been calculating consistent with Arizona Revised Statutes. 

 

 Currently English Language Learners (ELL) Student count is calculated based on three census 

dates throughout the fiscal year. However, Arizona Statute requires that ELL Student count be 

calculated based on ADM from enrollments that cover a valid ELL participation. ADM from 

enrollment that does not cover a valid ELL participation interval shall not contribute to the ELL 

count. (A.R.S. 15-943 and A.R.S. 15-901-A-14.) 

 

  An ELL Student is defined in statute as “English Language Learners who do not speak 

English or whose native language is not English, who are not currently able to perform ordinary 

class room work in an English language education program pursuant to sections 15-751,  15-752, 

15-753 and 15-756” (A.R.S 15-901-B-8). 

 

 Calculating Student count that is consistent with statute will be effective July 1, 2009 for fiscal 

year 2009-2010.   This memo should answer the majority of your questions regarding the 

upcoming change. 

 

Question:   When will it take effect?   

Answer:    July 1, 2009 at the beginning of fiscal year 2009-2010. 

 

Question: How will this affect the LEA’s when reporting their ELL student count? 

Answer: The LEA’s will not be required to do anything different when reporting ELL data. 

There will be added information on some of the reports that are used to reconcile 

fundable ELL data.    

   

Question: Will there be training? 

 Answer: Yes, discussion on the new reports will be included in the beginning of the fiscal year 

09-10 workshops. 
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  We want this to be a smooth transition for the LEA’s and will work with you to ensure that 

this happens.    Please call me if you have any questions at 602-542-5695. 

 

  

 

 c:   Margaret Dugan 

  Vicki Salazar 

  John Stollar 

  Don Houde 

         
 


