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Q1:  WHY DID THE CHILD COUNT CHANGE FROM DECEMBER 1 TO OCTOBER 1?  

A: The Office of Special Education Programs (OSEP) has changed its policy, and states are no longer 
allowed to submit a preliminary count but must submit a final count by the first Wednesday in 
April. Therefore, ADE/ESS must maintain the accuracy of the child count submitted to OSEP.   

 In an effort to improve the accuracy, reliability, and validity of the child count data, ADE/ESS 
elected to change the child count date to October 1st, effective FY 2009 (SY 2008-2009).  It was 
anticipated that by moving the child count to earlier in the year, public education agencies (PEAs) 
would have more time to submit and clean up their special education data in SAIS by the 
aforementioned due date thus giving ADE/ESS more accurate date to submit to OSEP.      

Q2: HOW DO I VERIFY MY OCTOBER 1 CHILD COUNT?  

A:  Verification of your October 1 child count is done electronically through the online ESS Census 
Verification application, available under the ADEConnect portal.  Instructions are provided on the 
home page of the application.    

Q3: WHAT IF I DON’T HAVE AN ADECONNECT ACCOUNT OR IF I DON’T HAVE THE 
ESS CENSUS VERIFICATION APPLICATION AVAILABLE UNDER MY EXISTING 
ADECONNECT ACCOUNT?  

A: If you do not have an ADEConnect account, one will need to be established by contacting the ADE 
Support Center for assistance at (602) 542.7378 inside Maricopa County;(866) 577-9636 outside 
Maricopa County; or via e-mail at adesupport@azed.gov.    

Contact your Entity Administrator (EA) and Special Education Director to request LEA User and LEA 
Signer permission to access the ESS Census Verification application. With the special education 
director’s approval, the EA will submit a request for access to ADE/ESS on your behalf. ESS Data 
Management will either accept or reject each individual request within 7 days (follow up with the 
PEA Special Education Director may be necessary to approve a request). Upon approval by ESS 
Data Management, it will take approximately 30 minutes before you will be able to access the 
application.  

Q4: IF THE DATA ON MY SPED07 REPORT FOR OCTOBER 1 IS INACCURATE, HOW DO 
I MAKE CORRECTIONS?  

A: The number of students served on October 1 that reside in AzEDS must match the verified counts 
reported in the count verification section of the online application. If your SAIS data differs from 
the October 1 count on your verification count submission, then it is your responsibility to ensure 
that all corrections are submitted to AzEDS by the AzEDS submission due date with all integrity 
failures (if any) resolved by the reconciliation due date. The SPED07 reports will be updated 
regularly to reflect any corrections made to AzEDS data.  The final SPED07 report is expected to 
be available after the reconciliation due date for use in PEA Determinations. If you have not been 
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able to reconcile your AzEDS data to generate an accurate SPED07 report by the reconciliation due 
date, you will have until June 30 to make corrections to data in AzEDS.  You will no longer be able 
to make corrections after AzEDS closes for the current fiscal reporting year on June 30.   

 For additional information related to the process of ensuring that the SPED07 and PEA verified 
counts match, please refer to the technical assistance document entitled “Recommended 
Procedure: Verifying the October 1 Federal Special Education Census,” available on the home page 
of the ESS Census Verification application and the ESS Data Management webpage.    

Q8: WHAT IS THE CITATION FOR COLLECTING PRIVATE SCHOOL/HOME SCHOOL 
COUNTS?  

A: 34 CFR § 300.705(b)(3)(i)  

Q9:  IS THE PRIVATE SCHOOL/HOME SCHOOL COUNT A COUNT OF SPECIAL 
EDUCATION STUDENTS ONLY OR ALL STUDENTS ENROLLED ON OCTOBER 1?  

A: Districts should report all K-12 students enrolled on October 1, not only those receiving special 
education services.    

Q10:  DO PRIVATE/PAROCHIAL SCHOOLS INCLUDE APPROVED PRIVATE SPECIAL 
EDUCATION SCHOOLS?  

A: No. Students who attend approved private special education schools are counted in the PEA that 
they reside in and are already accounted for.   

For a complete list of approved private day schools and residential treatment centers, see 
http://www.azed.gov/special-education/files/2013/03/2016-2017-list.xlsx. 

Q11: WHERE CAN I FIND A LIST OF PRIVATE/PAROCHIAL SCHOOLS WITHIN MY 
DISTRICT BOUNDARIES?  

A:  The ADE does not maintain a list of all private/parochial schools in Arizona.  The National Center for 
Educational Statistics (NCES) provides a private school search tool on their website 
(http://nces.ed.gov/surveys/pss/privateschoolsearch/). This tool is not endorsed by the ADE. You 
can also look up private/parochial schools in the yellow pages of the phone book.   

Q12:WHAT IF I DON’T HAVE ANY PRIVATE/PAROCHIAL SCHOOLS WITHIN MY 
DISTRICT BOUNDARIES?  

A:  If you do not have any private/parochial schools within your district boundaries, then you will only 
report your home-schooled student count, if any.  If you don’t have any private school students or 
home-schooled students to report, then you will indicate such by entering zero (0) in the field of 
the ESS Census Verification application that asks for the total enrollment count for private school 
and home-schooled students.   

http://nces.ed.gov/surveys/pss/privateschoolsearch/
http://nces.ed.gov/surveys/pss/privateschoolsearch/
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Q13:  SHOULD I INCLUDE PRESCHOOLERS IN THE PRIVATE SCHOOL/HOME SCHOOL 
COUNT?  

A: No. This count should only include K-12 students enrolled in private schools or home schools.    

Q14:  WHICH PEAS ARE REQUIRED TO SUBMIT PRIVATE SCHOOL/HOME SCHOOL 
COUNTS?   

A: This is only applicable to traditional school districts that have private schools within their district 
boundaries and home-schooled students that live within their district boundaries.  If your district’s 
boundary overlaps with another district, only report private school counts for the grades your 
district serves.  

 This does not apply to charter schools, secure care facilities, state institutions, accommodation 
districts, transporting districts, and county regional districts as these entities do not have any 
boundaries.   

Q15: WHO CAN I CONTACT TO SEE IF THERE ARE ANY HOME-SCHOOLED STUDENTS 
WHO RESIDE WITHIN MY DISTRICT BOUNDARIES? 

A: Parents of home-schooled children are required to register with the county superintendent’s office.  
Contact information for these offices can be found on the County Educational Service Agencies 
webpage (http://www.azed.gov/county-educational-service-agencies/).    

Q16: HOW DO I REPORT THE PRIVATE/HOME SCHOOL COUNT IF MY DISTRICT 
BOUNDARIES OVERLAP WITH ANOTHER DISTRICT’S BOUNDARIES?   

A: If your district’s boundaries overlap with another district’s boundaries, then only report the 
private/parochial count for the grade range that your district serves. The home school count would 
only apply to home-schooled students who reside within your district boundaries.    

Q17: WHAT IS A DB NEED?  

A:  The deaf-blind (DB) need is a federal disability category, not a state category. For purposes of the 
federal child count, a student is determined to be deaf-blind if the student has both an HI and a VI 
need reported concurrently in AzEDS. This need will not be found on any other report except for 
the SPED07.     

Q18: HOW ARE UNDUPLICATED COUNTS DETERMINED?   

A:  The SPED07 report extracts from AzEDS the disability category for each student identified with the 
Federal Primary Need Indicator (FPNI) and reports that student once with that disability, regardless 
of how many disabilities a students has – with the exception of DB (see previous FAQ).    

http://www.azed.gov/county-educational-service-agencies/
http://www.azed.gov/county-educational-service-agencies/
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Q19: HOW DO I COMPLETE THE VERIFICATION COUNT AND ELECTRONIC SIGNATURE?   

A:  Verification counts with electronic signatures are due by the verification count due date. In order to 
be eligible for federal allocations, the LEA Signer is required to comply with this step.  To submit 
your verification counts and electronic signature, as the LEA Signer you must access the ESS 
Census Verification online application, available on the ADEConnect portal.    

Q20: HOW WILL I KNOW IF MY VERIFICATION COUNT AND ELECTRONIC SIGNATURE 
WAS RECEIVED?  

A: An automatic e-mail notification will be sent to both the LEA User and LEA Signer when the 
electronic signature (to include the date and time) is submitted via the ESS Census Verification 
application available on the ADEConnect portal.     

Q21: WHAT HAPPENS IF THE FINAL SPED07 REPORT FAILS TO MATCH THE 
VERIFICATION COUNT SUBMITTED BY THE PEA?   

A: A count that is not reconciled in AzEDS by the time the final SPED07 report is generated may have 
an impact on the PEA Determination, and the PEA may also be subject to an ADM audit.  In 
addition, the non-reconciliation step must be completed within the ESS Census Verification 
application.  PEAs that did not reconcile will be notified sometime after April 1.   

Q22: WHAT HAPPENS IF THE VERIFICATION COUNT IS SUBMITTED PAST THE DUE 
DATE?  

A: A past due verification count submission may result in an interruption of your federal funds until 
such time it is received by ADE/ESS and may also impact the PEA Determination.  

Q23: WHAT HAPPENS IF THE VERIFICATION COUNT IS NOT SUBMITTED?   

A: Non-submission will result in ineligibility to apply for IDEA Basic allocations. Late submission may 
cause an interruption of federal funds and the PEA Determination may be impacted.  

Q24: IS THE CENSUS COUNT DONE BY DISTRICT OF ATTENDANCE (DOA) OR 
DISTRICT OF RESIDENCE (DOR)?  

A: The October 1 special education census is done by DOR; PEAs should only count students that 
reside within their PEA, regardless of where students attend to receive special education and 
related services.  
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Q25: HOW ARE CEC (CERTIFICATE OF EDUCATIONAL CONVENIENCE) STUDENTS 
REPORTED IN THE CENSUS COUNT? BY DISTRICT OF ATTENDANCE (DOA) OR BY 
DISTRICT OF RESIDENCE (DOR)?  

A: For CEC-A students who cannot attend the PEA in which they reside because of distance or lack of 
transportation and attend another PEA in-state, they are included in the census for the DOR, as 
they claim enrollment.   

 For CEC-A students who cannot attend the PEA in which they reside and attend an out-of-state 
school, they are included in the census for the DOR, as they claim enrollment.  

 For CEC-A students who reside in unorganized territories and attend another district in-state, they 
are claimed by the DOA that is equivalent to the DOR. These students would be included in the 
census for the DOR.  

 For CEC-B students who reside in PEAs as a result of placement by a state agency or state/federal 
court and attend the PEAs where they reside in placement (not PEAs where parents reside), they 
are claimed by the DOA, which is equivalent to the DOR. These students would be included in the 
census for the DOR.   

 Q26:  HOW DO I COUNT STUDENTS WHEN OCTOBER 1 FALLS ON A WEEKEND 
(SATURDAY OR SUNDAY) OR ON FALL BREAK?  

A: Include students who were enrolled on the last day school was in session before October 1 as long 
as they are known to have continued in special education on the first day school was in session 
following October 1 (whether it be your school in your PEA or another PEA). The PEA that should 
count the student is the PEA the student was enrolled in prior to October 1.  

Q27: MY ELEMENTARY DISTRICT’S BOUNDARIES DO NOT OVERLAP WITH ANY OTHER 
DISTRICT’S BOUNDARIES. WE HAVE HIGH SCHOOL STUDENTS THAT RESIDE 
WITHIN MY DISTRICT’S BOUNDARIES THAT ARE SERVICED AT ANOTHER PEA. 
HOW ARE THESE HIGH SCHOOL STUDENTS COUNTED?   

A: Feeder elementary districts that have high school students that reside in their districts and receive 
education and special education services at another PEA that serves high school grades should be 
included in the October 1 count for the district in which they reside (DOR), as long as these high 
school students are NOT enrolled at the other PEA through open enrollment.   

Q28: SHOULD EMPOWERMENT SCHOLARSHIP ACCOUNT (ESA) STUDENTS BE 
INCLUDED IN THE OCTOBER 1 COUNT AND IF SO, HOW?  

A: Yes, students on an ESA program can be served with proportionate share funding and thus can be 
included in both the October 1 SPED count as well as the private/home school count.     
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