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__________________________________________________________________  
 
You have asked whether a school district or charter school may charge tuition for 
full-day kindergarten. 
 
Answer:  A school district or charter school that chooses to offer full-day 
kindergarten cannot charge tuition to students for the full-day kindergarten 
program.  However, a school district or charter school that does not offer full-day 
kindergarten may offer an optional supplemental or extended-day program to its 
students to supplement the school’s half-day kindergarten program and may 
charge a fee.  The content of these supplemental or extended-day programs varies 
considerably and, for purposes of this memorandum, we assume that the programs 
provide more than custodial service.1         
 
Brief Analysis:  School districts are required to provide a half-day kindergarten 
program unless they file an exemption claim with the Arizona Department of 

                                                 
1 School districts are without statutory authority to operate a day-care facility to provide merely custodial, 
rather than educational, services.  Ariz. Att’y Gen. Op. I81-014.  Charter schools are established to provide 
both a learning environment to improve pupil achievement and academic choices for parents and pupils and 
similarly may not provide strictly custodial services. A.R.S. § 15-181(A); Ariz. Att’y Gen. Op. I98-007.     
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Education.  A.R.S. § 15-703(B).  A school district that establishes a full-day 
kindergarten program must allow each parent of a kindergarten pupil to choose 
either half-day kindergarten instruction or full-day kindergarten instruction.  Id.  
Whether a charter school offers kindergarten (half- or full-day) is determined by 
the requirements of its charter contract.  A charter school may limit admission to 
pupils within a given age group or grade level.  A.R.S. § 15-184(C).    
 
 A.R.S. § 15-901.02 (2006) provides as follows: 
 

A school district or charter school may offer full-day 
kindergarten instruction to pupils who meet the 
enrollment requirements for kindergarten programs.  
Parents of pupils who meet the enrollment 
requirements for voluntary kindergarten programs in a 
school district or charter school that offers full-day 
kindergarten instruction may choose either half-day 
kindergarten instruction or full-day kindergarten 
instruction.  If a school district or charter school 
chooses to offer voluntary full-day kindergarten 
instruction, any necessary capital monies needed to 
implement voluntary full-day kindergarten instruction 
shall be provided by the school district or charter 
school.     

 
A.R.S. § 15-901.02 (2006) provides funding for voluntary full-day kindergarten 
instruction beginning in FY 2006-2007 by increasing the Group B weight for 
students in kindergarten.  The increased Group B weight may be used by school 
districts and charter schools to fund voluntary full-day kindergarten.  A school 
district or charter school that chooses to offer full-day kindergarten cannot charge 
tuition or a fee to students to participate in the full-day kindergarten program.  See 
Ariz. Att’y Gen. Op. I94-004 (school districts cannot charge students fees unless 
the fees are authorized by statute); see also Ariz. Const. art. XI, § 6 (requires free 
common schools; other state educational institutions must be “as nearly free as 
possible); see Ariz. Att’y Gen. Op. I99-021(addressing school districts’ authority 
to charge parents a fee for optional educational activities for kindergarten 
students).  The Legislature has precluded charter schools from charging tuition 
(A.R.S. § 15-185(B)(7)) and has restricted school district tuition charges to very 
limited situations such as individuals over twenty-one years of age (A.R.S. § 15-
361), certain non-resident pupils (A.R.S. § 15-823(A) and -824(A)), and adult 
students in vocational education programs (A.R.S. § 15-782.02).  Ariz. Att’y Gen. 
Op. I98-007. 
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However, a school district that offers half-day kindergarten may also offer a 
supplemental or extended-day program for those students to supplement the half-
day kindergarten and may charge a fee.  Fees for those supplemental programs are 
authorized as fees for optional extracurricular programs under A.R.S. § 15-
342(24), or as fees for participation in community school programs under A.R.S. § 
15-1142.  See generally Ariz. Att’y Gen. Op. I98-007 (addressing the availability 
of tax credit under A.R.S. § 43-1089.01 for fees for extended-day kindergarten 
programs).  The decision to offer and charge for programs to supplement the 
school district’s required half-day kindergarten program, either as an 
extracurricular activity or as a community school program, is left to each 
individual school district.  Id. 
 
Unlike school districts, the Legislature did not specifically address fees in the 
charter school enabling legislation.  Notwithstanding this lack of specificity, the 
Attorney General’s office, in its analysis concerning the interpretation of A.R.S.  
§ 43-1089.01 (school tax credit) and the legislative directive in Title 15 
concerning extracurricular activities, has previously opined that charter schools are 
authorized to charge fees for extracurricular activities.  Ariz. Att’y Gen. Op. I98-
007.   
 
Conclusion:  A school district or charter school that chooses to offer full-day 
kindergarten cannot charge tuition to students for the full-day kindergarten 
program.  However, a school district or charter school that does not offer full-day 
kindergarten may offer an optional supplemental or extended-day program to its 
students to supplement the school’s half-day kindergarten program and may 
charge a fee. 
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