
 
BILINGUAL PARENTAL WAIVERS - FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
Below are questions that were submitted in advance and during the webinar are listed below. 

 
• DLI is or is not EL services? It seems that you are saying that a DLI does not meet the EL services 

needs and Els cannot be in them, but your also saying that a DLI is EL services and a PW cant be in 
their either? This sounds like a double edged sword.  

o Title III (Sec. 3115 (a)) of the Every Student Succeeds Act (ESSA) requires that LEAs develop and 
implement language instruction educational programs for elementary and secondary school 
programs based on methods and approaches that are scientifically researched and proven to be the 
best in teaching the limited English proficient student. The federal government identifies ESL, SEI, 
and TBE, and DL programs as effective Language Instruction Educational Programs (LIEPs). EL 
services may be provided via an SEI, ESL, bilingual, or DLI program. The requirement under Arizona 
Revised Statute §15-752 and 15-753 is that ELs must qualify with a bilingual waiver if they wish to 
participate in a bilingual program to receive their EL services through a bilingual program instead of 
in an SEI program.   

 
• If the student is SPED W [Withdrawn] can the parent request the Waiver?  

o If the student has an EL status, he/she must qualify via one of the bilingual waivers in order to 
participate in a bilingual program. 

 
• For secondary DLI, they have ELA in English, SEI targeted services as another period, and an 

elective in another language...do they need a waiver or are they still considered SEI model?  
o Please reach out to OELAS@azed.gov to discuss. It will depend on which standards drive the 

elective.  
 

• I need a formal definition of the Bi-lingual according to the waiver process.  
o “BILINGUAL EDUCATION/NATIVE LANGUAGE INSTRUCTION" MEANS A LANGUAGE 

ACQUISITION PROCESS FOR STUDENTS IN WHICH MUCH OR ALL INSTRUCTION, 
TEXTBOOKS, OR TEACHING MATERIALS ARE IN THE CHILD'S NATIVE LANGUAGE OTHER 
THAN ENGLISH. (A.R.S §15-751) 

 
• Do native English speakers need to pass the AZELLA to be in a dual language program if you are 

considering DLI as EL services? 
o No. Students who are not identified as ELs, and students who have been reclassified as Fluent 

English Proficient (FEP) and no longer qualify for EL services, do not have to take the AZELLA to 
qualify for bilingual education. The bilingual waiver is only required for students who qualify for EL 
services. 

 
• The law does not require that a student be “proficient” orally. They can “demonstrate good English 

skills” at an intermediate or basic level. ADE has selected the bar to orally proficient which is not in the 
spirit/intent of the law. Why has the bar been set at an unattainable level for a K-3 student?  

o As a result of the updated ELP Standards, AZELLA, and cut scores for proficiency, the Arizona 
Department of Education has determined the new requirements to qualify for Bilingual Waiver 1. 

 
• If a school is an open enrollment only/ school of choice and a student previously enrolled does not 

meet waiver will the student have to be enrolled in their home or another school? 
o ELs who do not qualify under a bilingual waiver to participate in the bilingual program can still be 

provided EL services via one of the approved SEI Models that do not require a waiver at either the 
school of choice or their home school. 
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• If a parent withdraws the student. They are in essence a general ed student whose parent can 
choose a program. What specific law are you citing that would require them to not have options? I 
just want to understand so that we can talk with parents.  

o A student that is parent withdrawn from EL services is still an EL student, and therefore the LEA 
must follow the requirements stated in Arizona Revised Statute §15-752 and 15-753 to qualify under 
a waiver. 

 
• Is a Gen Ed dual language immersion classroom considered mainstream if it has no SEI minutes 

attached? 
o In instances where a dual language classroom does not contain ELs and all students are fluent 

English proficient, this classroom would not be considered a mainstream classroom since the 
content is taught in two languages. Furthermore, SEI programs and Bilingual programs are designed 
differently; SEI programs have required minutes of ELD to be met by law, the absence of the 
minutes does not make a dual language immersion classroom a gen ed or mainstream classroom.  

 
• What is ADE's official position regarding the issue of choice for parents of English learners? If a 

parent wants a dual language experience for a child, shouldn't he/she be granted that opportunity?  
o ADE will provide guidance based on what is required by statute. 

 
• Has the State Board actually approved the changes? If not, when is it expected to make a decision? 

A related question is whether the memo sent to the field was premature until the Board rules. Could 
you provide a clarification? 

o There were no changes made, only clarification to be in alignment with state law. 
 

• Dual language programs are designed to teach English and content subjects. At the federal level, 
there is no expectation that a student be proficient in English before being enrolled in such a 
program. Arizona language policy is an outlier in the country. I appreciate your transparency about 
ADE positions, but if the law is faulty, which many researchers, educators and policy analysts have 
determined, why would following it so rigidly make sense? 

o Current Arizona State Statute mandates us to follow the requirements outlined in ARS § 15-752 and 
15-753.  

 
• Is placement in a dual language classroom an alternative placement for an EL withdrawn from EL 

services? 
o No. ELs parent withdrawn from EL services means they are withdrawn from ELs services under SEI 

programs and bilingual programs. ELs may either be enrolled in EL services and participate in an 
SEI program or a bilingual program. If they are parental withdrawn, they are withdrawn from any SEI, 
ESL, TBL, DL program.  

 
• The law calls for and oral assessment or standardized test, why are we only using AZELLA to qualify 

student? 
o The approved English language assessment is the AZELLA, but LEAs may also utilize the state 

standardized test (AASA [ELA]) scores to determine qualification for Bilingual Waiver 1.  
 

• Previously, DLI students were receiving 30 minute SEI Focused lessons, is that no longer allowed, 
because you are changing the originally accepted models. Are they now required to have 60/50 
minute ELP driven Focused lessons? 

o There are NO changes to the models. DLI is still an available English Language Instruction model. 
LEAs implementing the 50-50 DLI Model may continue to provide 30/25 minutes of Targeted 
Instruction and 90/75 minutes of Integrated Instruction. The 60/50 minutes of Targeted Instruction is 
part of the Pull-Out Model.  

 
• Can a PW student be placed in a dual language classroom by parent request?  

o If the student qualifies under one of the three bilingual waivers, then yes, he/she can be enrolled in 
the dual language program. If the student does not qualify under one of the waivers, and the parent 
requests a parent withdrawal, then the student may not be placed in the dual language program. 



• If Kindergarten is still funded half time, can we put ELs in 4 hours of English and then allow 2 hours 
of DLI in K? 

o For any school providing a half-day Kindergarten program, implementation of an SEI Model would be 
reduced proportionately. If you are implementing the 50-50 DLI Model approved by the State Board, 
then you would reduce the minutes to 15 minutes of Targeted instruction, and 45 minutes of 
Integrated Instruction. Any other research-based bilingual or dual language program being 
implemented could be reduced proportionality if needed to accommodate for the half-day 
kindergarten. Regardless, any kindergarteners that are identified as English Learners (ELs) must 
qualify with the Bilingual Waiver 1 for placement in the 50-50 DLI Model. If an LEA is implementing 
half-day kindergarten, and students are provided the option to stay after the instructional hours to 
receive additional enrichment programs, that is outside of the kindergarten school day and therefore 
Arizona Revised Statute §15-752 and 15-753 do not apply. 

 
• The law does not state that a student must be proficient in English so why has made that the 

requirement? 
o ARS § 15-753B.1 requires that “THE CHILD ALREADY POSSESSES GOOD ENGLISH 

LANGUAGE SKILLS, AS MEASURED BY EITHER ORAL EVALUATION OR STATE 
STANDARDIZED TEST OF ENGLISH VOCABULARY COMPREHENSION, READING, AND 
WRITING”. The criteria for the waivers established by ADE is not to be overall proficient. Under 
Bilingual Waiver 1, kindergarten students qualify if they have a cut score of 231 on the KPT which is 
overall basic/intermediate since listening and speaking subtests scores are not available; and, first 
graders through twelfth graders qualify by being proficient on the Listening and Speaking portions 
only of the AZELLA test.  

 
• How does this decision support Arizona's LDA Principle 1, when schools are restricting access to 

federally approved models to students? 
o Schools and state agencies must comply with the law first and foremost. 

 
• Our parents of our DLIP students are passionate about the program. Many of these children have 

participated in the program for several years. We anticipate that many parents will want to withdraw 
their child from EL services. Will there be any negative impact if we have an increased amount of 
children with a withdraw from EL services in any given grade level? 

o Only children that do not qualify for bilingual education with one of the three waivers will be 
impacted. Parents have the right to withdraw them from EL services but must be informed that 
parent withdrawing from EL services does not make them eligible for a bilingual program. For ELs 
that do not qualify under any bilingual waiver, by participating in and receiving EL services in an SEI 
program, he/she could progress in their oral English skills and therefore qualify for bilingual 
education for the following school year.  

 
• This was on the copy of "Process for Implementing Bilingual Waiver 1" If using AZELLA for 

Bilingual Waiver 1, students must be Intermediate in Listening and Speaking to meet the 
Characteristics of Good English Skills.  

o The guidance has been updated since the 2018 “Process for Implementing Bilingual Waiver 1" 
communication. As a result of the updated ELP Standards, AZELLA, and cut scores for proficiency, 
the AZELLA Team has determined the new requirements to qualify for Bilingual Waiver 1 which are: 
kindergarten students qualify if they have a cut score of 231 which is overall basic/intermediate, and, 
first graders through students under ten years of age qualify by being proficient on the Listening and 
Speaking portions of the AZELLA test. 

 
• If a student is classified via IEP to be serviced in a SPED room, teacher is required to be SEI 

endorsed? 
o Any teacher providing Targeted and/or Integrated Instruction under one of the state board approved 

SEI models must have an SEI/ESL/BLE Endorsement, or completed SEI coursework.  


