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Frequently Asked Questions 
Exit 

The Exit frequently asked questions (FAQs) are designed to address federal reporting requirements as 
defined in IDEA Section 618. Although Exit data is used as the data source, these FAQs are NOT 
associated with the graduation rate (Indicator 1) or the dropout rate (Indicator 2). 
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Q1: WHY ARE PUBLIC EDUCATION AGENCIES (PEAS) NO LONGER 
RESPONSIBLE FOR SUBMITTING EXIT DATA? 
To eliminate redundant data reporting efforts by PEAs, the Arizona Department of Education (ADE) is now 
extracting exit data from the Arizona Education Data Standards (AzEDS). However, it is still the PEA’s 
responsibility to ensure that the data is accurate.  

Q2: WHAT IF THE DATA POPULATED IN THE EXIT DATA DASHBOARD DOES 
NOT APPEAR TO BE CORRECT? 
Corrections should be made within the PEA’s student information system (SIS) and uploaded to AzEDS. The 
data populated in the exit data will be refreshed regularly to reflect any corrections that may have been made.  

Q3: WHEN CAN I MAKE CURRENT YEAR SPECIAL EDUCATION EXIT DATA 
CORRECTIONS IN AzEDS? 
Any time prior to the closing of AzEDS data submissions in the current reporting year. Corrections after this 
time requires ESS approval for inclusion in federal reporting. Please refer to our important dates. 

Q4: HOW IS A STUDENT’S AGE DETERMINED FOR REPORTING WHEN EXIT 
DATA IS EXTRACTED FROM AzEDS?  
The age of the student will reflect his/her age in years as of October 1, not at the time of exit. Only students 
ages 14-21 will be reported.  

Q5: HOW IS THE STUDENT’S AGE CALCULATED AS OF OCTOBER 1? 
The student’s age will be calculated using the October 1 count date PRIOR to the student’s exit. For example, 
for the July - June reporting period, a student who exits prior to October 1 of the current reporting year, will 
have his/her age calculated as of the October 1 of the prior reporting year and a student who exits on or after 
October 1 of the current reporting year will have his/her age calculated as of October 1 of the current reporting 
year. Refer to the following examples: 

Example 1:  

Student is enrolled in SPED during the first two weeks of school and the following May, graduates from high 
school. This student is 18 years old at the time of graduation and turned 18 in January. Student is reported as 
graduating (SPED exit code 2 in AzEDS). Because the student exited after October 1 of the current reporting 
year the age is calculated using the student’s age on October 1 of the current reporting year, and since the 
student didn’t turn 18 until January, the age of the student as of October 1 of the current year is 17. 

Example 2: 

Student is enrolled in SPED during the first two weeks of school and transfers to regular education (SPED exit 
code 1 in AzEDS) at the end of September and is 15 years old at the time of exit and turned 15 over the 
previous summer. Because the student exited before October 1 of the current reporting year, the age is 
calculated using the student’s age on October 1 of the prior year. Given that the student in question had a 
birthday over the summer, the age of this student on October 1 of the prior year is 14.  

 

https://www.azed.gov/sites/default/files/2021/02/FY21%20Important%20Dates.pdf
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Example 3:  

Student is enrolled in SPED during the first two weeks of school and moves in mid-September but is known to 
be continuing (SPED exit code 5 in AzEDS). The student is 14 years old at the time of exit and turned 14 over 
the previous summer. Because the student exited before October 1 of the current year, the age is calculated 
using October 1 of the prior year date. Since the age on October 1 of the prior year is 13, this student would be 
excluded from the Exit report as only ages 14-21 are extracted. 

Q6: WHAT IS THE REPORTING PERIOD FOR EXIT DATA? 
Students who exited special education between July 1 - June 30 of the reporting year will be populated in the 
exit data tables.  

Q7: WHAT IF A STUDENT ATTENDS SUMMER SCHOOL AND EXITS DURING 
THAT TIME PERIOD?  
Data will be reported from the traditional school year as well as summer school. Exit data will be reported from 
July 1 - June 30 of the current reporting year.  

Q8: WILL STUDENTS WHO MOVE FROM ONE SCHOOL TO ANOTHER WITHIN 
THE SAME PEA BE REPORTED?  
No. Only students who move from one PEA (district/charter holder) to another will be reported. 

Q9: HOW IS A STUDENT WHO CLAIMS MORE THAN ONE RACE OR ETHNICITY 
REPORTED? 
Students can only be reported under one race or ethnicity category. When ADE reports data to the Office of 
Special Education Programs (OSEP), the data will include each student in exactly one of the following seven 
categories: (1) Hispanic / Latino of any race; (2) Asian; (3) American Indian or Alaskan Native; (4) Black or 
African American; (5) Native Hawaiian or Other Pacific Islander; (6) White; or (7) Multi-Racial. Note: students 
included in Hispanic / Latino will not be reported under any other category.  

Q10: HOW DO I REPORT A STUDENT WHO IS IN 8TH GRADE IN AN 
ELEMENTARY DISTRICT AND MOVING ON TO A DIFFERENT HIGH SCHOOL 
DISTRICT INTO 9TH GRADE IN AzEDS? 
You would report the student as “Moved, known to be continuing.” The only exception would be if the student 
was younger than 14 years old as of October 1. Students younger than 14 years old (as of October 1) are not 
included in the exit data.  

Q11: WHERE DO I REPORT STUDENTS WHO GRADUATE WITH AN “ALTERNATE” 
HIGH SCHOOL DIPLOMA (ONE THAT IS NOT EQUIVALENT TO THAT OF THEIR 
REGULAR EDUCATION PEERS) IN AzEDS?  
No alternate forms of diploma are available in Arizona.  
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Q12: HOW DO I REPORT STUDENTS WHO MET GRADUATION REQUIREMENTS 
AFTER THEIR COHORT CLASS, BUT BEFORE REACHING MAXIMUM AGE (E.G., 
THEY GRADUATED IN 5 YEARS)? 
Students in this circumstance meet the federal definition of graduating with a high school diploma and should 
be reported as such. 

Q13: WHAT ARE THE GRADUATION REQUIREMENTS FOR STUDENTS WITH 
DISABILITIES IF THE IEP TEAM EXEMPTS A STUDENT FROM CERTAIN 
GRADUATION REQUIREMENTS?  
The FAQ: Graduation of Students with Disabilities in Arizona’s Schools is available as an Arizona Technical 
Assistance System (AZ-TAS) document on the AZ-TAS webpage.  

Q14: HOW DO I REPORT STUDENTS WHO HAVE MOVED AND ARE NOT KNOWN 
TO BE CONTINUING IN AzEDS?  
Students identified as moved, not known to be continuing are to be reported as dropouts.  

Q15: IN AzEDS, HOW DO I REPORT A STUDENT WHO LEFT SCHOOL TO BE 
HOME SCHOOLED?  
If a student continues to receive special education on an IEP or ISP from the public education agency, then the 
student should not be reported as exiting the special education program.  

If the student is no longer receiving special education on an IEP or ISP, then report him/her in the exit 
category, “Transferred to regular education.” However, if a student moves from one district’s boundaries to 
another school district’s boundaries and is home schooled, then that student would be reported as “Moved, 
known to be continuing.”  

Q16: HOW SHOULD TRUANT STUDENTS BE REPORTED IN AzEDS? 
Report truants as dropouts. 

Q17: HOW SHOULD I REPORT A STUDENT WHO RECEIVED A GED IN AzEDS? 
A student who received a GED should be reported as a dropout. IDEA regulations 34 CFR §300.102(a)(3)(iv) 
state: As used in paragraphs (a)(3)(i) through (a)(3)(iii) of this section, the term regular high school diploma 
does not include an alternative degree that is not fully aligned with the State’s academic standards, such as a 
certificate or a general educational development credential (GED).  

Q18: ARIZONA USES A JULY 1 - JUNE 30 REPORTING PERIOD. WHAT ABOUT 
STUDENTS WHO DROPPED OUT AS OF JUNE 30, BUT RETURNED TO SCHOOL 
ON SEPTEMBER 1? WILL THE DATA BE CORRECTED IN THE EXIT DATA?  
The students are reported as dropouts. The exit data will reflect a student’s status on the last day of the 
reporting period. It does not matter if a student’s status changes the next day. The status for the completed 
reporting period does not change.  

https://www.azed.gov/sites/default/files/2019/08/Graduation%20AZ%20TAS%201%2031%202020.pdf?id=5d49e65b1dcb2516ac6d1296
https://www.azed.gov/specialeducation/az-tas-documents/
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Q19: HOW DO I REPORT A STUDENT IN AzEDS WHO:         
• JOINED THE MILITARY?  
• GOT PREGNANT (AND IS NO LONGER IN SCHOOL)?  
• GOT MARRIED (AND IS NO LONGER IN SCHOOL)?  
• IS A RUNAWAY?   
• IS MISSING/UNKNOWN?                                           
• EXITED PUBLIC SCHOOL SYSTEM AND WHEREABOUT IS UNKNOWN?    
• WAS EXPELLED?                             
• HAS A SERIOUS ILLNESS/INJURY (AND IS NOT RECEIVING REGULAR OR SPECIAL EDUCATION)?             
• LEFT SCHOOL TO TAKE A JOB? 

 

If a student is no longer receiving special education, then report a student in any of the above situations in the 
dropout category. Any student who exits special education and does not meet the definition of any of the other 
exit categories should be reported as a dropout. This includes students for whom there was no official notice of 
withdrawal.     

Q20: HOW WILL A STUDENT BE REPORTED WHO WAS NOT IN SPECIAL 
EDUCATION AT THE START OF THE REPORTING PERIOD, ENTERS SPECIAL 
EDUCATION DURING THE REPORTING PERIOD, AND THEN RETURNS TO 
REGULAR EDUCATION BEFORE THE END OF THE REPORTING PERIOD?   
A student who was not in special education at the start of the reference period will not be reported in the exit 
data. 

Q21: HOW SHOULD I REPORT A STUDENT IN AzEDS WHOSE PARENTS DECIDE 
THEY NO LONGER WANT THEIR CHILD IN SPECIAL EDUCATION AND 
COMPLETE REVOCATION OF CONSENT DOCUMENTATION? 
Report the student in the exit category “Transferred to regular education.”  

Q22: HOW SHOULD I REPORT A STUDENT IN AzEDS WHO LEFT SCHOOL AND 
ENROLLED IN A COMMUNITY COLLEGE? THE STUDENT DID NOT RECEIVE A 
DIPLOMA AND IS NOT CONTINUING IN SPECIAL EDUCATION. 
Report the student as a dropout. Any student who exits special education and does not meet the definition of 
any of the other exit categories should be reported as a dropout.   
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Q23: HOW SHOULD I REPORT A STUDENT IN AzEDS WHO MOVED OUT OF 
STATE?  
If you have evidence (e.g., a request for transcripts) that the student is continuing in an educational program, 
then report the student in the “Moved, known to be continuing” category. It is not necessary for you to know 
whether the student is continuing in special education. You only need to have evidence that the student is 
continuing in an educational program. A transcript request is acceptable. 

If you have no evidence that the student is enrolled in an educational program, but you know that the family is 
no longer at their last known residence, then you should report the student in the dropout category. 

Q24: HOW DO WE REPORT A STUDENT WHO WAS EXITED AND RE-ENTERED? 
In AzEDS, you need to report each time a student is exited and re-entered. For purposes of extracting data 
from AzEDS to populate the exit data tables as an unduplicated count, ADE extracts the last known exit status 
for all students.  

Q25: HOW DO WE REPORT A STUDENT WHO DID NOT FINISH THE SCHOOL 
YEAR, BUT DID NOT OFFICIALLY WITHDRAW? FOR EXAMPLE, HOW SHOULD 
WE REPORT A STUDENT WHOSE PARENT REMOVES HIM/HER FROM SCHOOL 
2-4 WEEKS BEFORE THE LAST DAY, WITH THE INTENT OF RETURNING FOR 
THE FALL TERM NEXT SCHOOL YEAR? IN THIS CASE, THE FAMILY HAS NOT 
MOVED FROM ITS RESIDENCE; ESSENTIALLY, THEY ARE TAKING AN 
EXTENDED VACATION.  
If a parent did not withdraw the student from school, and the student is simply absent, then you would not 
report the student as having exited from special education. Report the student in the “End of school year” 
category (SPED Exit Code 13). The student is still receiving special education services, in that the student is 
still enrolled in a special education program. The fact that the student is not attending that program is at the 
discretion of the student or parent but does not constitute an exit.  

Q26: HOW DO WE REPORT THE EXIT STATUS FOR ASDB VOUCHERED 
STUDENTS?  
ASDB is responsible for reporting SPED participation data to AzEDS, including the exit status, for students that 
are vouchered to ASDB. Refer to the ASDB Student Reporting resource.  

 
 

 

 

 

 

https://www.azed.gov/sites/default/files/2018/03/ASDB%20Student%20Reporting.pdf?id=5aa7f67e3217e1168cba32da
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Q27: WHY ARE THERE TIMES WHEN I AM UNABLE TO VERIFY THE ACCURACY 
OF MY EXIT DATA?  
There may be some instances when a PEA is unable to verify the accuracy of their exit data because of 
“unduplication,,” which refers to an action recorded by a PEA that supersedes a similar action by a second 
PEA. For example, the exit data extract reports the last known exit status for a student in the current reporting 
year. If a student exits special education at one PEA as “moved, known to be continuing” and later in the same 
reporting year, the student is reported at a different PEA as “graduated with a regular high school diploma,” 
that student will be reported as graduated under the second PEA and will not be reported as moved at the first 
PEA.  

Effective FY 2020, the Exiting Detail Report has been enhanced with sections to clarify inclusion vs. exclusion 
in the Exit data report extraction.  

Q28: WHAT DOES THE TERM “TUITIONED-OUT” REFER TO?  
The term “tuitioned-out” refers to students who due to an IEP team or state-placing agency decision regarding 
least restrictive environment (LRE), are placed in approved private day schools, residential treatment centers 
(RTCs), Arizona State School for the Deaf and Blind (ASDB) campuses, head start programs, or another PEA 
as a result of an IEP team or state-placing agency decision regarding the LRE.  

Q29: HOW ARE TUITIONED-OUT STUDENTS ACCOUNTED FOR ON THE EXIT 
REPORT?  
Within the special education participation transaction in AzEDS, a tuitioned-out student will be reported with the 
district/school of attendance (DOA) CTDS number as a private day school, RTC, ASDB campuses, or head 
start, and the district of residence (DOR) CTDS as the PEA in which the student resides. If reported correctly in 
AzEDS and meeting the exit data extraction criteria, post-integrity data will be extracted and reported 
aggregately within the Exit Report under the school of attendance name that will appear on your PEA School 
List.   
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