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Frequently Asked Questions 

Parentally Placed Private School Students with 
Disabilities 

 
The Individuals with Disabilities Education Act (IDEA) 2004 requires that each public education agency (PEA) 
maintain its records and provide to the State information related to parentally placed private elementary and 
secondary school student covered under §§ 300.130 through 300.144. 

 

Q1: HOW DO PEAS REPORT THEIR OBLIGATION REGARDING THE PROVISION OF EQUIPMENT FOR A 
STUDENT WITH DISABILITIES? FOR EXAMPLE, A PEA HAS A HEARING IMPAIRED (HI) STUDENT WHO 
IS ELIGIBLE FOR HI SERVICES ATTENDING A PRIVATE SCHOOL AND PROVIDES: .................................. 2 
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Q1: HOW DO PEAS REPORT THEIR OBLIGATION REGARDING THE PROVISION 
OF EQUIPMENT FOR A STUDENT WITH DISABILITIES? FOR EXAMPLE, A 
PEA HAS A HEARING IMPAIRED (HI) STUDENT WHO IS ELIGIBLE FOR HI 
SERVICES ATTENDING A PRIVATE SCHOOL AND PROVIDES: 

• AN ANNUAL AUDIOLOGICAL EVALUATION 

• MONITORING OF EQUIPMENT 

• TRAINING FOR STAFF 
A: If a PEA provides training for staff and continues to monitor equipment, this constitutes the provision of a 

service by a PEA to a student in a private not-for-profit school. If evaluation, eligibility, and services occur 
within the reporting year, you will include this service on the Parentally Placed Private School Students 
with Disabilities survey. If the PEA only provides equipment (but not training or monitoring of equipment), 
this does not constitute provision of a service by the PEA under IDEA.   

Q2: HOW WOULD A DISTRICT KNOW IF PARENTS CHOSE A PRIVATE NOT-FOR-
PROFIT SCHOOL FOR THEIR SPECIAL EDUCATION STUDENTS? 
A:  “Private not-for-profit school” is defined as a school in which tuition is paid by parents for a child’s 

education (i.e., parochial school). All districts (not applicable to charter schools) are required to conduct 
child find activities for any private not-for-profit school within the district’s boundaries. 

Q3: SHOULD PRESCHOOLERS BE INCLUDED?   
A:  Yes, if a preschooler is enrolled at a private not-for-profit (including religious) elementary school 

that meets the definition specified in 34 CFR § 300.13 and is located within the district’s 
boundaries. 

Q4: SHOULD HOME-SCHOOLED STUDENTS BE INCLUDED? 
A:  Yes, given that home-schooled students are defined the same as private school students under IDEA. 

Q5: HOW DO I KNOW IF A PRIVATE SCHOOL IS A FOR PROFIT OR NOT? 
A:  Confirm with the private school if their status is for profit or not. This information may also be available by 

contacting the Arizona Corporation Commission. 
 

https://www.azcc.gov/

