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Cash Advance: Frequently Asked Questions 

 

Processing a Cash Advance 

Q: Where can the Cash Advance application be found? 

A: School Finance Systems home page URL: https://paymentsystems.azed.gov/.  Under Applications, 
select Payment Systems, then from the School Finance Systems menu, click Cash Advance. 

Q:  Will the Cash Advance need to be added as an ADEConnect user role? 

A: Please contact your Entity Administrator to grant access to the SF Payment Systems- Cash Advance 
user role.  District entity admin login into the https://adeconnect.azed.gov/. 

Q:  If my file was rejected for errors within my attached documents, can I use “Copy From Previous 
Request” to create my amended request? 

A: No, a new request will need to be completed to correct any errors in the uploaded documents.  If a 
request was rejected due to errors in the entered data, then the “Copy From Previous Request” can be 
used to correct those errors. 

Q:  Is there a required format for the uploaded documents, and which documents are needed to 
complete the request? 

A: Yes, the uploaded documents must be uploaded as a PDF.  There are two documents that are 
required to accompany to request. 

1.  A signed formal letter of the request that must include the following statement: 
“Under the provisions of A.R.S. § 15-973, Subsection C, and by resolution of the Governing 
Board, ________________ District requests an advance of state aid in the amount of 
$__________ in order to alleviate the projected cash deficit as shown on the attached Cash 
Flow Analysis. The district is need of an advance payment due to: __ Low ending fund 
balance from prior year. __ 3-Payroll month. __ Property Tax collections low leading up to 
November and March. __ State Aid Rollover in the amount of 
$______________________________ __ 
Other:______________________________________________________________________
______ 
___________________________________________________________________________
_” 

2. Board Meeting Minutes/Resolution where the request was approved.  
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Q:  When my Cash Advance is distributed will those monies change the BSA percentage paid per 
month? 

A: Yes, once a Cash Advance has been approved, the distribution of funds will increase the YTD paid 
percentage for that LEA.  An LEA cannot exceed 75% of their total State Aid before the May payment. 

Q:  Is there a deadline to submit a Cash Advance? 

A: Since an LEA cannot exceed 75% of their total State Aid before the May payment.  The last 
opportunity to receive a cash advance is in the April apportionment payment; therefore, final cash 
advance requests must be received by the first week of February 

Q:  If the requested cash advance amount is indicated on the required letter, will the LEA need to 
enter that amount in the system to have the request approved? 

A: Yes, question 17 will ask for the requested amount, and this is required to submit the request. 

Q:  With the prior request form, I could mark “Yes" that my LEA “intended to include interest expense 
for registering warrants or net interest expense” (question 4) and continue with my request for a Cash 
Advance approval.  Is the same true for the new request process? 

A: No, question 21 is asking if you are requesting this Cash Advance for the sole purpose of claiming 
Registered Warrant Expenses, marking “Yes” will record the request but will not submit for actual 
consideration of an advance. A request is required to claim Registered Warrant Expenses (but an 
advance does not need to be awarded). 

 

 

   

 

 

 

 

 


