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Q1: WHAT IS THE CITATION FOR COLLECTING PARENTALLY PLACED STUDENT 
COUNTS?  

A: 34 CFR § 300.705(b)(3)(i) 

Q2:  WHICH PEAS ARE REQUIRED TO SUBMIT PARENTALLY PLACED STUDENT 
COUNTS?   

A: This is only applicable to traditional school districts that have nonprofit private schools within 
their district boundaries and home-schooled students that live within their district boundaries. If 
your district’s boundary overlaps with another district, only report private school counts for the 
grades your district serves.  

 This does not apply to charter schools, secure care facilities, state institutions, accommodation 
districts, transporting districts, and county regional districts as these entities do not have any 
boundaries.   

Q3:  WHAT IS THE CRITERIA FOR REPORTING PARENTALLY PLACED STUDENTS?  
A: Students must be enrolled in non-profit institutional day schools, residential schools, or 

homeschooled and participating in a kindergarten program or grades one through twelve.   

Q4:  IS THE PARENTALLY PLACED STUDENT COUNT A COUNT OF SPECIAL 
EDUCATION STUDENTS ONLY OR ALL STUDENTS ENROLLED ON OCTOBER 
1?  

A: Districts should report all students aged 3-21 enrolled on October 1 in a kindergarten program 
or grades 1 through 12, not only those receiving special education services.  

Q5:  IF A PARENTALLY PLACED STUDENT IS RECEIVING SPECIAL EDUCATION 
SERVICES, WOULD THIS STUDENT BE INCLUDED IN THE ELIGIBLE 
COUNT(S)?  

A: Yes, a parentally placed student that is receiving special education services on an ISP over the 
October 1 count date would be considered eligible and should be included in this count as well 
as the October 1 SPED count. 

Q6:  IF A PARENTALLY PLACED STUDENT WAS FOUND ELIGIBLE BASED ON AN 
EXPIRED EVALUATION, WOULD THAT STUDENT BE CONSIDERED ELIGIBLE? 

A: Yes, a student who was found eligible based on an expired IEP can be included as eligible, 
however this student would not be guaranteed equitable services.   

Q7:  DO PRIVATE SCHOOLS INCLUDE APPROVED PRIVATE SPECIAL EDUCATION 
SCHOOLS?  

A: Respective to the grades served, any student that has been parentally placed in an approved 
private day school or residential treatment center (RTC) over October 1 should be included in 
the parentally placed student count by the district in which the approved private school resides.   

For a complete list of approved private day schools and residential treatment centers, select 
“Private & Public Programs” on the ESS website. 

 

https://www.azed.gov/specialeducation/non-public-organization-calendars
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Q8: WHERE CAN I FIND A LIST OF PRIVATE SCHOOLS WITHIN MY DISTRICT 
BOUNDARIES?  

A:  The ADE does not maintain a list of all private schools in Arizona.  The National Center for 
Educational Statistics (NCES) provides a private school search tool on their website 
(http://nces.ed.gov/surveys/pss/privateschoolsearch/). This tool is not endorsed by the ADE. 
You can also look up private schools in the yellow pages of the phone book. 

 Q9: HOW CAN I DETERMINE A PRIVATE SCHOOL’S NON-PROFIT STATUS?   
A:  You can determine if a private school is non-profit by asking them directly or you can go through 

the Arizona Corporation Commission website at http://www.azcc.gov to look up the corporation 
name.  

Q10: WHAT IF I DON’T HAVE ANY PRIVATE SCHOOLS WITHIN MY DISTRICT 
BOUNDARIES?  

A:  If you do not have any private schools within your district boundaries, then you will only report 
your home-schooled student count, if any. If you don’t have any private school students or home-
schooled students to report, then you will indicate such by entering zero (0) in the field of the 
ESS October 1 Data Collection application that asks for the total enrollment count for private 
school and home-schooled students. 

Q11:  WHAT OBLIGATION, IF ANY, DO DISTRICTS HAVE TO SERVE 3-5-YEAR-OLD 
CHILDREN WHO ARE PARENTALLY PLACED IN PRIVATE SCHOOLS?   

A: An LEA’s obligation to serve children aged three through five under the equitable services 
provisions depends on whether a child is enrolled in a private school or facility that meets the 
definition of “elementary school” in the IDEA and the final regulations. “Elementary school” is 
defined in 34 CFR §300.13 as a nonprofit institutional day or residential school, including a public 
elementary charter school that provides elementary education, as determined under State law. 
Arizona state law defines elementary grades as kindergarten programs and grades one through 
twelve. Preschool programs at a private school or facility or homeschooled do not fall under the 
definition of elementary school. Accordingly, three- through five-year-old children with disabilities 
who are enrolled by their parents in a private school or facility that meets the State’s definition 
of “elementary school” would be considered parentally placed and the equitable participation 
provisions would apply. 

A child aged three through five enrolled by his or her parents in a private school or facility that 
does not meet the State’s definition of “elementary school” would not be eligible to be considered 
for equitable services. However, the State’s obligation to make FAPE available to such a child 
remains. Section 612(a)(1) of the IDEA requires that States make FAPE available to eligible 
children with disabilities aged three through 21 in the State’s mandated age range (34 CFR 
§300.101). Because many LEAs do not offer public preschool programs, particularly for three- 
and four-year-olds, LEAs often make FAPE available to eligible preschool children with 
disabilities in private schools or facilities in accordance with 34 CFR §§300.145 through 300.147. 
In these circumstances, there is no requirement that the private school or facility be an 
“elementary school” under State law. 

In some instances, an LEA may make FAPE available in the private preschool program that the 
parent has selected. If there is a public preschool program available, the LEA of residence may 
choose to make FAPE available to a preschool child in that program. If the group of persons 
making the placement decision, as specified in 34 CFR §300.116(a)(1), places the child in a 

http://nces.ed.gov/surveys/pss/privateschoolsearch/
http://www.azcc.gov/
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public or private preschool program and the parents decline the public agency’s offer of FAPE 
because they want their child to remain in the private preschool program they have selected, the 
public agency is not required to provide FAPE to that child. The parent may challenge the public 
agency’s determination of what constitutes FAPE for their child using the State complaint and 
due process procedures available under IDEA. 

Q12: WHO CAN I CONTACT TO SEE IF THERE ARE ANY HOME-SCHOOLED 
STUDENTS WHO RESIDE WITHIN MY DISTRICT BOUNDARIES? 

A: Parents of home-schooled children are required to register with the county superintendent’s 
office.  Contact information for these offices can be found on the County Educational Service 
Agencies webpage (http://www.azed.gov/adeinfo/cesa/).    

Q13: HOW DO I REPORT THE PARENTALLY PLACED STUDENT COUNT IF MY 
DISTRICT BOUNDARIES OVERLAP WITH ANOTHER DISTRICT’S 
BOUNDARIES?   

A: If your district’s boundaries overlap with another district’s boundaries, then only report the 
parentally placed students in private/parochial schools for the grade range that your district 
serves. The home school count would only apply to home-schooled students who reside within 
your district boundaries.   

Q14: WHAT ABOUT HEAD START PROGRAMS? ARE THEY CONSIDERED PRIVATE 
SCHOOLS? 

A: The primary determination of whether a student should be counted or not under parentally-
placed counts is determined on whether they meet the definition of “elementary school” detailed 
in question 11. 

Q15: SHOULD EMPOWERMENT SCHOLARSHIP ACCOUNT (ESA) STUDENTS BE 
INCLUDED IN THE OCTOBER 1 COUNT AND IF SO, HOW?  

A: Students on an ESA program are eligible for proportionate share funding and thus can be 
included in the parentally placed student count. 

Q16: WHY IS IT NECESSARY TO REPORT ELIGIBLE COUNTS BY AGE GROUP?  
A: Parentally placed students who have been evaluated and determined eligible for special 

education services must be reported in the appropriate age group to calculate proportionate 
share amounts. While the data collection does specify three- and four-year-old students in the 
data collection, they would have to be classified as participating in a kindergarten program or a 
school-age grade in order to be counted in this data collection. 

 

 

https://www.azed.gov/adeinfo/cesa
https://www.azed.gov/adeinfo/cesa
http://www.azed.gov/adeinfo/cesa/
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