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RE: Update of September 2013 Letter regarding Parent Requests to Opt Out of
State-Mandated Testing

Dear Carrie:

You have asked this Office to update its letter dated September 16, 2013,
regarding parents’ ability to opt out of state-mandated assessments, in light of the State
Board of Education’s decision to adopt the AzZMERIT exam. Beginning in 20135,
AZMERIT replaces AIMS as the statewide achievement test. As with AIMS, students in
Grades 3 through 8 will take an annual assessment in English language arts and
mathematics at their grade level. Students taking high school level English language arts
courses and Algebra 1, Geometry, Algebra II and their equivalents will be required to
take the appropriate AZMERIT end-of-course exam.

In the September 2013 letter, we explained that parents of public school students
cannot choose to have their children opt out of state-mandated assessments. The
selection of a specific exam does not change the conclusions reached in either the
September 2013 letter or the Arizona Attorney General Opinion [97-008. That Opinion
originally explained that there is no basis for parents to withdraw their students from
statewide assessments. While the new assessment differs from AIMS in that high school
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students will no longer need to pass a specific exam to graduate from high school, that
difference does not change the analysis. The new assessment is still a part of the State
Board-established standards for students. And, students’ scores on the exam will still be
a part of the State’s Accountability determinations. A.R.S. §§ 15-741, 743, 746.

As noted earlier, nothing in A.R.S. § 15-102, which addresses parental
involvement in schools, allows a parent to withdraw a child from testing, While A.R.S. §
[5-102 does provide that a parent may withdraw a child from a learning activity or
prevent them from being exposed to a learning material if such activity or material
“questions beliefs or practices in sex, morality or religion,” a statewide assessment of
achievement is neither a learning activity nor a learning material.

Thus, as this Office concluded on two earlier occasions, parents may not refuse to
allow their children to participate in mandatory achievement assessments.

Smgetely yours, Vs

A . fw?/wvw &WJ&/“

Leslle Kyman Cooper
Education Unit Chief
Education and Health Section
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