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State of Arizona 

Department of Education 

 
CN# 18-12 

USDA SP# 39-2011-Revised 

 

MEMORANDUM 

 

TO:  Sponsors of the National School Lunch Program 

 

FROM:  Mary Szafranski, Deputy Associate Superintendent 

  Arizona Department of Education, Health and Nutrition Services 

  

  Cara Peczkowski, Director 

  Arizona Department of Education, School Nutrition Programs    
 

DATE:  November 16, 2011 

 

SUBJECT: Child Nutrition Reauthorization 2010: Guidance on Paid Lunch Equity - Revised 

 

 

This memorandum provides updated questions and answers (Q&As) to the guidance on Paid 

Lunch Equity memorandum CN# 05-12.  This memorandum is regarding the interim rule 

relating to sections 205 and 206 of the Healthy, Hunger-Free Kids Act (Public Law 111-296) as 

referenced in memorandum CN# 28-11: Equity in National School Lunch Program Pricing.  

This guidance establishes requirements for School Food Authorities (SFAs) concerning revenue 

from paid reimbursable lunches. 

 

*New Q&As are in RED 

 

Compliance 

 

Q1. If I have already set my paid lunch prices for School Year (SY) 2011-2012, do I still 

need to determine whether I am in compliance with this new requirement as set forth in the 

interim rule? 

Yes, School Food Authorities (SFAs) are required to comply with this new provision for  

SY 2011-2012.  However, because the interim rule was published after many SFAs had made 

pricing decisions for the current school year, SFAs have additional flexibility in meeting the 

requirements for SY 2011-2012, as described in Question 4.   

 

If prices were already set for SY 2011-2012, the SFA should calculate the required adjustment 

and compare it to the current average prices.  If the required adjustment is more than the amount 



 

 

Page 2 of 7 
 

 1535 West Jefferson Street, Phoenix, Arizona 85007  •  (602) 542-5460  •  www.azed.gov 

 

set for SY 2011-2012, the SFA should plan to raise their paid lunch prices in 2012-2013 by this 

shortfall, plus the adjustment required by the calculation for SY 2012-2013.   

 

Q2.  In order to be exempt from the PLE requirement, can an SFA submit claims for 

reimbursement only for the free and reduced price lunches it serves and not claim general 

cash assistance for paid lunches?     

No.  SFAs participating in the school meal programs must offer meals to all children and must 

claim all meals served at each reimbursement rate.  SFAs must comply with the PLE requirement 

and are not permitted to submit claims only for free and reduced price lunches.  Paid meals are 

part of the school meal programs and federal reimbursements, as well as children’s payments, are 

part of how SFAs cover costs of producing school meals.   

 

Non-Federal Funding Sources 

 

Q3.  For purposes of PLE, what is considered a non-Federal source? 

Financial support from non-federal sources must be cash for direct support for paid lunches, 

including but not limited to:  

 per-lunch reimbursements for paid lunches provided by states, counties, school districts 

and others; 

 funds provided by organizations, such as school-related or community groups to support 

paid lunches; 

 any portion of state revenue matching funds that exceeds the minimum requirement 

established in 7 CFR 210.17 and that is provided for paid lunches; or  

 any proportion attributable to paid lunches from direct payments made from school 

district funds to support the lunch service; e.g., a pro-rata share of general funds used to 

support the lunch service. 

Some examples of unallowable non-federal support are: 

 any payments, including additional per-meal reimbursements, provided to the SFA for 

support of the School Breakfast Program or other Child Nutrition Programs;  

 any payments, including additional per-meal reimbursements, provided specifically to 

support free and reduced price meals; and  

 any in-kind contributions converted to direct cash expenditures after July 1, 2011.   

Q4.  For SY 2011-2012, are there any exceptions to this definition of “non-federal source”? 

In recognition of the short timeframe for implementation, for SY 2011-2012 only, SFAs may 

include any non-federal cash contribution, except for in-kind contributions and revenues from 

foods and beverages sold in competition with reimbursable meals. 
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We also recognize that the interim rule and this guidance were issued after many SFAs had 

already made pricing decisions for SY 2011-2012.  Some of these SFAs may have done so 

because they were unsure whether their non-federal revenue contributions would meet the 

requirements set out in the interim rule.  Therefore, those SFAs that can demonstrate that they 

raised their prices and also met the non-federal cash contribution required for SY 2011-2012, 

may count any non-federal cash contribution, except for in-kind contributions and revenues from 

foods sold in competition with reimbursable meals, toward the PLE revenue requirements for SY 

2012-2013. 

Q5.  In SY 2011-2012, can an SFA count the entire amount that exceeds the required 

percentage of the state revenue match as a non-federal source? 

Yes, in SY 2011-2012 SFAs may count the entire amount of excess of the required percentage of 

the state revenue match as a non-federal source.  In subsequent school years, SFAs may only 

count the amount exceeding the required percentage of the state revenue match that is provided 

specifically for paid lunches as a non-federal source. 

 

Q6.  If I am able to count non-federal contributions from SY 2011-2012 towards the 

revenue requirements for SY 2012-2013, how do I make these adjustments? 

Arizona Department of Education (ADE) will issue guidance on how adjustments to the School 

Year 2012-2013 requirement will be determined in these situations. 

 

Q7.  Can an SFA count state or local per-lunch subsidies as non-federal sources of 

revenue?  If so, can the per-meal subsidy for all meals be counted or just for paid lunches?  

Can breakfast per-meal subsidies be counted? 

State or local subsidies that directly support paid lunches may be counted as non-federal sources 

of funding.  Funds that support all meals served must be prorated by the share attributable to the 

paid lunches as described in the example below.  This provision applies only to lunch and 

therefore subsidies for breakfast cannot be counted as non-federal sources.   

 

Example of prorating by the share of total lunches in the paid category: 

Total state or local subsidies:  $1,000 

Share of total lunches which are paid lunches: 20% 

$1,000 X 20% = $200 

Prorated portion of state or local subsidy attributable to paid lunches:  $200 

 

Q8. What are examples of in-kind contributions converted to cash? 

Examples include: 

 charging for janitorial services that were previously provided without cost; 

 charging a prorated share for teachers or office staff that serve as cafeteria monitors; 

 charging for supplies, such as office equipment, that were previously provided at no cost; and 

 charging a prorated share for utilities that were previously paid by the district.  
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Please keep in mind that any conversions like these had to be made prior to July 1, 2011, to 

count as a non-federal source. 

 

Q9.  Can a school district pay a bill the school food service account had paid in the past, 

and count this as a non-federal contribution? 

Yes, but the school district must provide the non-federal funds to the school food service account 

to allow the SFA to pay the bill.   

 

Q10.  Can a school district count charges that it assesses to the SFA (direct or indirect) that 

it does not actually collect from the SFA account due to insufficient funds?   

No; to qualify as a non-federal source, cash must actually be added to the account.   

 

Q11.  Must an SFA increase lunch prices if they currently have a large fund balance or if 

their current operation is consistently in the black?  

All SFAs must calculate their average paid lunch prices and determine if any adjustments are 

required, regardless of any of the circumstances noted in the question.   

 

Q12.  If the school district has net cash resources which exceeds the three months average 

expenditures for its school food service account, can the SFA use some of their net cash 

resources rather than general funds to make up the difference if they do not want to 

increase the paid meal price for SY 2011-2012? 

No, the excess funds are still considered part of the non-profit school food service account.  

Further, 7 CFR 210.19(a)(2) allows ADE to require SFAs to use net cash resources which exceed 

the three months average to improve food quality or take other action designed to improve the 

school food service.   

 

Q13.  Per 7 CFR 210.19(a)(2), can an SFA still lower prices if its net cash resources exceed 

the 3 months average expenditures for its school food service account?  

SFAs must first determine compliance with the PLE requirements.  If an SFA is not exceeding 

the PLE requirement with its current prices, it would not be allowed to lower prices.  SFAs 

would only be able to lower prices if they are in compliance and would remain in compliance 

with the PLE requirement after the price is lowered.  Federal regulations will be updated 

accordingly.     

 

Q14.  If using local funds to offset the price increase, would those funds have to be kept in a 

separate account? 

No, the amount provided would need to be documented and added to the non-profit food service 

account. 

 

Q15.  Can an SFA split the revenue increase between non-federal sources and an increase 

in paid lunch prices? 

Yes.  Some of the required revenue can come from an increase in paid lunch prices and the rest 

from non-federal contributions to the nonprofit school food service account.   
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Q16.  When must the non-federal funds be added to the school food service account?  

When SFAs choose to raise paid lunch prices, revenue is available throughout the school year.  

Because the revenue is needed over the entire school year to support paid lunches, we 

recommend the non-federal funds be added at the beginning of the school year, on a monthly or 

quarterly basis or otherwise made available during the current school year.      

 

Q17.  Are non-pricing schools exempt from this requirement as they do not charge students 

for meals?   

Yes, non-pricing schools are exempt from this requirement because they do not charge for meals.  

SFAs should report non-pricing schools as “$0” in their pricing reports.    

 

Q18.  We have some Provision 2 schools in our district.  How are they handled for the 

calculation? 

Only those prices and paid meals claimed in non-Provision 2 or 3 schools should be included in 

the average price calculation. This would also apply to any SFAs with schools that participate in 

the Community Eligibility Option.  

 

General  

 

Q19.  Is there a minimum average price that would require a paid lunch price increase? 

All SFAs should calculate their average paid lunch prices and the amount of price increase 

required.  There is no uniform threshold for price increases and there are some instances where a 

SFA with an average price below $1.60 will be required to increase their average paid lunch 

price.    

 

Furthermore, SFAs that are not required to raise their price in SY 2011-2012 due to the rounding 

process, should keep in mind that they are required to use their unrounded average paid lunch 

prices from SY 2011-2012 in their calculations for SY 2012-2013.     

 

Q20. Does an SFA have to raise prices for all paid lunches? 

No, SFAs may vary paid lunch prices by school (for example, charging lower prices in schools 

located in lower-income areas or charging different prices in elementary and secondary schools), 

as long as the average revenue requirement is met across the SFA. FNS’ paid lunch calculator 

(found on our website) can assist SFAs in determining how to raise their paid lunch prices.  

 

Q21.  Can an SFA increase its average paid lunch prices more than 10 cents annually?  

Yes, an SFA may increase its average paid lunch prices by more than 10 cents per year but is 

never required to do so. The 10 cent limit is the maximum that an SFA would ever be required to 

contribute in a given year, even if the SFA’s annual PLE calculation showed a higher amount.  If 

an SFA chooses in any school year to increase paid lunch prices more than is required, the 

amount attributable to the SFA’s discretionary additional increase may be carried forward to the 

next school year(s) to meet the paid lunch equity requirements.  SFAs must keep sufficient 
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records to document and carry forward the average price calculations.  FNS will issue guidance 

on how to calculate these credits.   

 

Q22.  If the SFA has schools with lunch prices over $2.46, does it have to include these 

schools in the average price calculation? 

Yes, all paid lunch prices charged within the SFA must be included in the calculation of the 

average lunch price.   

 

Q23.  Are SFAs going to be required to raise paid lunch prices every year? 

Not necessarily.  SFAs must check if they meet the requirement each year.  Depending on the 

rate of inflation or other factors, an SFA may be in compliance one year but not in compliance 

the next.   

 

Q24.  Regardless of what the PLE Tool yields in terms of a price, can an SFA choose to 

raise its average price to $2.46? 

Yes, the PLE Tool yields the minimum amount the SFA must raise its average paid lunch price 

to meet the requirement.  However, SFAs may raise their paid lunch prices above the minimum 

required.  Some SFAs have chosen to raise their meal prices by more than the minimum amount 

required.  We encourage SFAs to carefully evaluate and consider the impact of discretionary 

price increases that are above the minimum requirements. 

   

The SFA must still check that it is in compliance each year as the $2.46 figure will change when 

federal reimbursements change.   

 

Q25.  Can SFAs with net cash resources that exceed three months average expenditures 

reduce their excess by lowering what they charge for Reduced Price Lunches and/or 

Breakfast? 

We encourage SFAs to use such excess funds to improve the quality and nutritional content of 

meals and to meet the requirements of the new meal pattern.  As part of their assessment of any 

changes needed to support high quality meals, SFAs should consider whether fund balances 

might best be used to improve or enhance menu offerings, upgrade equipment or otherwise 

improve program capacity to serve improved meals.  In any case, SFAs should consider reducing 

the price of reduced price lunches or paid and reduced price breakfast only if they have fully met 

the requirements of the new meal pattern.   

 

Q26.  Are schools that are new to the program required to price their paid lunches at a 

certain level? 

For a new school that is part of an existing SFA that has not yet met the average paid lunch 

requirement, the school would have to price their lunches at the same level or higher than other 

schools within the SFA (for example, if it were a new elementary school, they would have to set 

the paid lunch price at the same rates or higher than the rates at already existing elementary 

schools).   
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For new SFAs, the school would have to price their paid lunches equal to or more than the 

difference between the reimbursement rates for free and paid lunches at the time they enter the 

program – or $2.46 for school year 2011-2012.   

 

Please contact your School Nutrition Programs Specialist at (602) 542-8700 if you have any 

questions. 
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